Científicament llunàtics

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. , que enguany ha celebrat la seva vint-i-quatrena edició, durant la setmana del 8 al 17 de novembre, arreu de Catalunya.

Durant la Setmana de la Ciència se celebren tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… centrats en un seguit de temes proposats per la fundació.

Els temes centrals de l’edició d’enguany eren,  la taula periòdica, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics; i diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement, entre les quals hi havia la Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, amb motiu del 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna. 

A la ZER Berguedà Centre anualment treballem un projecte transversal que va relacionat amb efemèrides que tenen lloc durant el curs actual. Aquesta vegada, estem immersos en el que hem anomenat el projecte Apol·lo ZER, i que va començar amb l’enlairament del coet espacial que ens va dur a la Lluna, on vam trobar la penjada d’en Neil Armstrong.

Així doncs, el treball del projecte i el de la Setmana de la Ciència, està estretament relacionat.

Nosaltres, però, vam voler centrar-nos en com afecten diferents aspectes del planeta Terra en el nostre dia a dia, com ara la Gravetat, la gravitació dels planetes, la influència de les forces, la densitat dels materials, els canvis que es generen en els materials amb la interacció amb l’aigua… tot un munt de possibilitats que ens ajuden a comprendre, una mica més, com funciona el nostre planeta i quina relació té amb la resta d’astres, satèl·lits i estrelles que l’envolten.

Tots els projectes que es treballen a la ZER estan pensats per a totes les edats, des dels petits de la Llar d’Infants fins als més grans. I, aprofitant la celebració d’aquesta setmana tant científica, la culminem amb una Trobada de ZER oberta a les famílies, on els alumnes, en petits grups, exposen els experiments i les evidències científiques que han descobert a l’aula.

Voleu descobrir-los? Doncs només heu de fer una ullada a les següents fotografies!