L’EXPERIMENTACIÓ, UNA OPORTUNITAT PER DEIXAR PAS A LA CREATIVITAT

Els DIJOUS és el nostre dia especial a l’escola de Borredà.

 Normalment és aquest dia quan les nenes i nens de la llar d’infants, el grup de petits i cicle inicial esperen amb candeletes aquest espai de misteri i sorpresa i per a nosaltres, les mestres, un espai de provocació i descoberta de les possibilitats que ens pot oferir el joc amb materials del medi més proper: materials quotidians i propis de la natura.

Aquesta provocació consisteix en deixar preparat per als infants un espai on tinguin la possibilitat d’explorar amb diferents materials, elements i objectes. Un joc lliure on ells i elles mateixos puguin reconèixer les diferents característiques dels objectes (textura, pes, alçada, color, forma…) mentre van tocant, mirant, olorant, tastant.

És l’infant qui controla el joc i, per tant, és qui aprèn, amb l’acompanyament de l’adult, a extreure conclusions, a establir relacions entre els objectes i les seves qualitats i a tenir cura del material que va manipulant.

Aquestes experiències de ben segur permetran que els infants se sentin més segurs a l’hora de provar, fer i explorar lliurement. De treure les seves pròpies idees i conclusions i saber-les compartir. I, en definitiva, de crear i imaginar amb tot allò que tinguin al seu abast. 

Com bé afirmava Simon Nicholson (teoria de les peces soltes): “tots som creatius si ens donen les eines per a jugar a ser-ho”).

Perquè us en feu una idea, a la primera sessió de NOVEMBRE la provocació va ser la següent: cistellets de diverses mides, estris de fusta, animalons de la granja, blat de moro cru i el més emocionant: moltes panotxes! quina paciència a desgranar, recopilar, aixafar, tastar, transportar… que van tenir tots i totes! La delicadesa d’aquesta sessió es pot palpar molt bé observant les imatges de la sessió.

Obrim la nostra mirada, obrim els sentits a la natura i al pas del temps!