PROJECTE ARTÍSTIC: LES NADALES

A mitjans del primer trimestre, a la ZER Berguedà Centre comencem a treballar el que serà l’activitat del Projecte Artístic en format d’aprenentatge-servei : La cantada de Nadales. 

Un cop passada la Castanyada, des de música i teatre es comencen a treballar el que seran les posades en escena d’aquest espectacle musical, que comptarà no només amb cantar les cançons sinó també en coreografiar-les i en escenificar esquetxos que han creat els propis alumnes. A Educació Física, a més a més, és on es treballaran els passos de ball i s’assajarà aquesta posada en escena que culminarà amb una cantada a Berga i una representació oberta a les famílies a Borredà. 

Per què en diem aprenentatge-servei?

Aquesta activitat del Projecte Artístic va iniciar-se el curs 2014-2015, amb la primera cantada a Berga. Anteriorment, només es feia una representació un únic dia, on primer s’anava a diferents institucions socio-sanitàries a fer la cantada i , després, es feia una última representació al carrer, on les famílies podien venir a veure’ns.

Amb l’activitat aprenentatge-servei, treballem les Nadales des d’una visió més humana i amb un objectiu clar: acostar el Nadal i celebrar-ho conjuntament amb aquelles persones que resideixen o bé a l’hospital, a la residència, a l’alberg o a la llar d’avis, o també en entorns educatius i serveis d’emergències com les llars d’infants o els bombers. Donem un valor i importància en forma d’acompanyament o agraïment a les persones en una situació més vulnerable. 

Quan va sorgir la proposta de fer una representació en cap de setmana per les famílies, vam començar a incorporar-hi el treball del taller de teatre que antigament no es feia. 

Amb el confinament, l’activitat d’aprenentatge-servei va haver-se d’anul·lar i, amb ella, també la cantada de Nadales de Borredà del curs passat. 

Enguany, hem pogut recuperar-ho tot i, per fer-ho, no podia ser de cap altra manera que anant a celebrar els 50 anys de la Fundació Pro Disminuïts-psíquics del Berguedà  a l’EEE Santa Maria de Queralt. 

Aquest dimecres 14 de desembre, els alumnes de primària vam fer la cantada en aquesta institució i vam poder viure de primera mà la situació de l’alumnat, educadores i educadors que hi conviuen. En acabar, els vam regalar un punt de llibre personalitzat a cadascú, amb missatges i desitjos per el nou any.

Els alumnes de primària van gaudir-ho molt, i van tornar a l’escola amb la certesa que haver anat a cantar les Nadales allà, els havia aportat un aprenentatge molt més humà i havent viscut una realitat que, per alguns, era inexistent. 

Tant els alumnes com els seus educadors de l’EEE Santa Maria de Queralt, van estar molt contents de viure amb nosaltres les Nadales i,  a banda de demanar-nos un bis!, ens van acollir amb un pica-pica en acabar.

Aquest dia, a més a més, a primera hora del matí vam anar a fer un taller a la Televisió del Berguedà, on vam poder veure el plató i els aparells de gravació, edició i emissió. Vam aprofitar l’activitat per treballar una mica més sobre el projecte transversal d’aquest curs: La Premsa! 

 

Ahir dissabte, vam fer la representació de l’espectacle musical de les Nadales de la ZER, al pati de l’Escola de Borredà, davant de totes les famílies i gent del poble que ens van venir a veure. 

En aquesta representació hi va participar tot l’alumnat de la ZER, des de la Llar d’Infants fins als més grans de 6è, i van poder ensenyar a tothom els esquetxos que s’havien inventat i treballat a Teatre, les cançons que havien creat a  Música, i les coreografies que havien dissenyat a Educació Física. 

Us deixem un recull d’imatges i vídeos perquè podeu gaudir de la primera activitat del Projecte Artístic d’aquest curs! 

Esperem que ho gaudiu igual que nosaltres!