Parlem de tradicions: el Rei Carnestoltes

Els anys passen i la societat canvia.  Els canvis succeeixen al dia a dia i, també, a les escoles, que ens anem adaptant a les noves realitats. Però, tot i a adaptar-nos als canvis, també mantenim l’essència de les tradicions. 

A la ZER, la festa del Carnaval implica molts dies de disbauxa però, també, un treball on els alumnes són els protagonistes tant de l’inici com del final de la festa. 

Tot comença amb la constitució del Consell del Vull, que implica a alumnes de cada Cicle de les dues escoles i que són els responsables de decidir les consignes que dictarà el Rei Carnestoltes cada dia, durant una setmana i mitja, fins al Dimecres del Judici. 

Aquestes consignes impliquen des de portar el pijama a fer-se pentinats d’allò més sorprenents, però sempre depenen de la decisió del Consell del Vull, que és el responsable de llegir la consigna per al dia següent. 

El Dijous llarder ha tingut diferents formats al llarg dels anys, però hi ha una activitat que mantenim, pel seu alt enriquiment en les relacions entre l’alumnat de la ZER. Estem parlant de la sortida als Planells de Borredà, on hi passem el matí i dinem conjuntament. 

La festa del Carnestoltes se celebra amb la participació de les famílies, a qui animem a venir disfressades i a passar la tarda amb nosaltres. Allà, hi fem una desfilada i mostrem les disfresses que, relacionades o no amb el tema del projecte, ens fan passar una tarda d’allò més divertida. 

Però, tal com hem comentat a l’inici, la festa no s’acaba el dia del Carnestoltes. Encara ens queden un parell de dies de consignes fins que arriba el Dimecres de Cendra. Aquest dimecres, els alumnes de primària preparen el que serà el Judici del Rei Carnestoltes. És un judici important i es treballa a l’aula amb l’acusació, la defensa, els testimonis i el tribunal del jurat. Llavors, al llarg del matí, se celebra el judici amb tota l’escola i d’allà se n’extreu el veredicte, que és decisió del jurat. 

Si el jurat decideix que es crema el Rei Carnestoltes, fem una foguera i cantem la cançó de comiat per, posteriorment, saltar-la amb l’alegria i el desig de tornar a viure la festa el curs vinent. I, un cop saltada la foguera, apareix la Vella Quaresma, que ens acompanyarà fins a Pasqua amb les seves set cames! 

A continuació, us hem deixat un recull de fotografies de la celebració d’aquest curs: