EL JOC SIMBÒLIC A LA ZER

El joc simbòlic, conegut també com a joc imaginatiu, és molt important en el desenvolupament dels nens i les nenes. En aquest joc, els infants representen situacions, personatges o escenaris que no sempre són reals, utilitzant la pròpia imaginació i creativitat. Durant les estones de joc simbòlic, els infants juguen a ser un ampli ventall de personatges: pirates, princeses, superherois i superheroïnes, o també  imiten professions del món adult, en molts casos, propers a la seva quotidianitat,  com ara: doctors, cuiners, bomberes, etc.

Aquest tipus de joc és una eina crucial per al desenvolupament del llenguatge. Mentre juguen els infants utilitzen el llenguatge per narrar històries, mantenir diàlegs i regular les pròpies accions.

És una eina que els serveix per a entendre millor el món que els envolta, a processar les pròpies experiències i adquirir habilitats socials com ara la cooperació, l’empatia i la resolució de conflictes.

El joc és l’eina més propera que tenen els infants per aprendre a comunicar-se, relacionar-se i créixer com a persones. És per això que des de la ZER mantenim una franja concreta de joc simbòlic dins l’horari escolar. A banda d’això, hi ha molts altres moments en què els infants tenen aquesta oportunitat de vivenciar el joc simbòlic com ara durant l’esbarjo o en estones puntuals de joc a l’aula.

A l’escola de Borredà, a banda del mobiliari habitual de joc simbòlic (cuineta, botiga i nines), cada trimestre ampliem aquest joc amb una proposta nova, sovint referida a l’estació de l’any o les festes que celebrem. Al primer trimestre vam incorporar la “Paradeta de castanyes” i al segon trimestre “La pizzeria”. Aquestes noves propostes es creen segons els interessos dels nens i les nenes.

A l’escola de Vilada aprofitem els divendres al matí, quan ens trobem els grups d’I3, I4, I5 i P1 com una estona per potenciar el joc simbòlic. El primer i segon trimestre hem gaudit jugant amb la cuineta i les nines, també hem estat jugant amb l’espai de l’hospital. Aquest tercer trimestre hem incorporat la botigueta, on a més de fer un joc simbòlic també aprofitem per classificar tot el que hi tenim o escriure’n els noms i els preus.

Esperem que gaudiu tant com nosaltres d’aquestes estones de joc simbòlic!