ANGLÈS I ROBÒTICA

Ja hem passat més de la meitat del curs i ens dirigim cap el tercer trimestre que serà un vist i no vist!

A finals del mes de gener, vam anar Cicle Mitjà i Superior a veure un teatre en anglès anomenat “Sleeping Beauty Or Not” a Berga. Dies després, vam fer ver diferents sessions per a aprofundir en els temes principals en què es basava com la llibertat de decidir, d’expressar-nos obertament i compartir si quelcom no ens sembla bé, de no deixar-nos influenciar pels demés i de tenir l’aprovació o consentiment d’una persona abans de fer-li qualsevol cosa.

Durant el trimestre hem anat introduint nous temes a cada nivell (vocabulari, gramàtica, comprensions lectores…), sempre buscant algun material didàctic el qual fomenti la comprensió del que estem treballant, per exemple titelles, pòsters, fulls esquematitzats, dibuixos, cançons, etc.). Tanmateix, vinculem el dia a dia a l’aula amb l’anglès, tenint en compte el mes en que estem, l’estació de l’any, festes tradicionals (carnestoltes, pasqua…).

Els divendres quan estem tots junts (Borredà i Vilada) aprofitem per treballar i millorar l’expressió oral, a través de jocs de taula, de pissarra, converses entre iguals, etc. Ho duem a terme en petits grups i amb material dinàmic que ens és útil per a ajudar-nos.

Quant a la robòtica, l’equip docent vam rebre una formació a principis de febrer per tal de poder aprofundir en tot el material nou que ens havia arribat a l’escola: eren robots educatius de diversos tipus i nivells (Blue-bot, Tale-bot, Dash, Mbot2…). A més, també vam rebre Leggo Essential i Prime.

Les sessions de robòtica varien segons el nombre d’alumnes que som a l’aula, el material que tenim disponible o la freqüència en la qual l’hem fet servir. A més de tot el material nou disponible, també fem ús de les tauletes de l’escola en les quals hi ha programes com l’Scratch o el Toontastic.

Amb els més petits, a vegades també fomentem tot el que son les construccions i les estructures que son capaços de crear a partir del material de l’aula: Connetix, Leggo, Kapla, crear circuits amb materials reciclats (peces de fusta, rollos de paper…), entre altres.

Com ja veieu cada dia seguirem aprenent coses noves, sigui de l’àmbit que sigui!

BONA PASQUA!

El segon trimestre ha passat volant, i cada vegada estem més a prop de la recta final de curs, però abans, volem fer un repàs de tot el que hem anat fent.

Al gener tornant de vacances vam iniciar amb la Setmana Blanca on els infants de primària s’ho van passar d’allò més bé. Vam continuar amb els dimarts d’EBE on els nens i nenes de CM van poder aprofundir més en les diferents tècniques.

També hem tingut un mes de febrer entretingut amb les consigues de la Reina Carnestoltes, en què cada dia ens feia anar d’una manera diferent. I vam acabar amb una rua al local Puigmal de Borredà amb tots els infants i famílies de la ZER Berguedà Centre. Amb la cremada de la Reina Carnestoltes va aparèixer la Vella Quaresma i cada setmana li hem anat traient una cama fins arribar a les vacances de Setmana Santa.

Amb la mirada posada al tercer trimestre, podem dir que encara hi ha moltes festes i propostes a fer, com ara: Sant Jordi, la Patum, sortides, final de curs…

Però no correm tant que encara no hi hem arribat i hem de gaudir d’uns dies de festa amb la família i els amics.

Volem acomiadar el segon trimestre d’una manera ben dolça. Els infants de la ZER han fet i decorat la mona per després poder-se-la menjar. Què bona que estava!!

Aquí teniu un recull de fotografies del que ha estat aquest segon trimestre!

TOT ALLÒ QUE L’ART ENS APORTA A L’EDUCACIÓ INFANTIL

L’art és un llenguatge que ens permet expressar emocions, idees i vivències mitjançant la utilització de diferents tècniques i materials. També ens ajuda a fomentar el pensament artístic, la creativitat i la imaginació.

A la ZER utilitzant la temàtica de les estacions de l’any, fem servir diferents tècniques i materials per realitzar obres artístiques. Són propostes obertes i lliures, on el més important és el procés i no el resultat final. Un dels nostres objectius és despertar el gust i l’interès per l’art, la creativitat i el respecte tant pel que fa a les seves pròpies creacions com per les dels seus companys i companyes.

Algunes de les tècniques que hem utilitzat són: pintura, estampació, collage, fotografia… i amb diferents materials com fang, enganxar fulles, ceres, etc.

A continuació podeu veure unes fotografies del què hem anat treballant aquest curs.

LA MÀGIA DE LA LLUM I LA FOSCOR

Durant els primers anys de vida, tots els coneixements del medi s’adquireix per mitjà dels sentits. Per tant, és molt important treballar les capacitats sensorials per desenvolupar les percepcions.

D’aquesta manera s’obre pas al món jugant i experimentant, provant i comprovant. Des del joc amb les ombres fins a l’experimentació amb els materials més sofisticats, els infants investiguen les propietats de la llum i del color.

La llum permet una multiplicitat d’accions a través del joc, generant un clima d’experimentació i creativitat, convertint aquest escenari en un espai ric ple de descoberta. A través d’elements lluminosos es poden crear tantes situacions, escenes, experiències com es puguin imaginar.

La taula de llum ofereix una oportunitat de jugar a través de la llum i el color, convertint l’activitat en un centre d’experimentació i expressió artística. És un objecte molt útil per fer aprenentatgesgaudir d’una manera diferent, d’experimentar amb la llum, experimentar amb objectes opacs, translúcids i transparents.

Jugar, fer ombres, pintar amb pintures, treballar amb sorra, fer-hi dibuixos, etc.

És un bon  recurs  per afavorir la creativitat i la descoberta utilitzant tot tipus de material i recursos naturals.

EL “PROJECTE” A L’ESCOLA DE BORREDÀ

Què entenem per projecte a l’escola de Borredà?

El treball per projectes es considera una de les potes de l’escola innovadora on l’educador ha de ser un “creador de circumstàncies” i ha d’estar convençut que també és a l’aula per aprendre. No sabem què necessiten els alumnes per aprendre en el món actual i per això ens posem a aprendre amb ells.

Es parteix d’un enigma, el happening, d’un problema que demana fer una recerca sobre la qual no podem trobar la resposta en un llibre o no té una única resposta. A vegades no hi ha resposta, o bé la pregunta porta a altres preguntes.

Els alumnes han de tenir autoria, capacitat de decidir i espais per dirigir la seva indagació. La mestra decideix coses però no ho decideix tot, els alumnes han de sentir-se autors i no simples executors.

La mestra no “mana” sinó que acompanya, interroga, problematitza, assenyala possibilitats i obre camins. 

Els alumnes de P5 de l’escola han escrit un article sobre com están vivint aquest curs el projecte:

PROJECTE MÀGIA  

Aquest curs el nostre projecte és LA MÀGIA perquè commemorem els 150 anys de la mort de Harry Houdini.

A l’aula de primària de l’escola de Borredà de Quart a sisè, hem començat fent diferents investigacions:

  • Pol, Adrián i Arnau : Mago POP i trucs de màgia
  • Aniol : Déus grecs
  • Daniele : Déus grecs
  • Lleí : titanomàquia
  • Maia i Aisha : mitologia egípcia

Amb totes aquestes investigacions n’hem fet presentacions en Canva.

Un cop fetes totes les presentacions hem creat un arbre genealògic sobre la mitologia grega.

Aquí teniu el link del vídeo.

 

Ara ens dediquem a estudiar què son el amulets, perquè serveixen…… i tenim intenció de fer-ne amb els objectes que vam portar el primer dia d’escola : moments bonics de l’estiu.

La nostra intenció és fer un ritual perquè els objectes es converteixin en amulets màgics i ens portin sort.

Esperem que us hagi agradat la nostra manera de treballar i us desitgem molta màgia

A.F.S

ANIOL.C.M ·-·

Arnau.s

EL PROJECTE SOBRE LA MÀGIA A L’EDUCACIÓ INFANTIL

Enguany el projecte transversal que ens acompanya durant el curs és la màgia, seguint l’efemèride dels 150 anys des del naixement de Harry Houdini. Com ja sabeu, el happening del projecte ens va fer descobrir aquest famós il·lusionista i això ens va portar a fer-nos moltes preguntes i ens ha ajudat a emprendre el projecte en el qual estem treballant ara.

A la classe de petits de Borredà, juntament amb cicle inicial i P3, durant el primer trimestre, hem anat viatjant a través de la màgia a partir de diferents temes: la màgia, els mags i les magues, el paper de la dona a la màgia i els trucs de màgia. Hem pogut aprendre  trucs de màgia en grups de treball per després dur-los a terme davant dels companys/es i també hem tingut la sort de veure trucs de màgia en directe de la mà d’un pare de la classe.

En aquest segon trimestre, hem rebut una sorpresa especial: a l’aula hem trobat un barret una escombra i la carta d’una bruixa que resulta que es diu Burratina! Estem molt emocionats amb tot el que ens ha explicat. Ens ha descrit com és físicament, què és el que li agrada, on viu… i ens ha empès a investigar algunes coses, com ara: on podem trobar sequoies prop de Borredà?, què són les herbes remeieres?, quines bruixes coneixem?, quants contes de bruixes sabem? aquests i d’altres interrogants els anem resolent amb molta curiositat. Mentrestant, també estem descobrint  alguns contes on surten bruixes i li hem preparat una bústia lila (el color del seu barret i que pensem que li agrada molt) a la bruixa Burratina per si ens vol enviar alguna carta més de tornada…

Ens voleu seguir? com diu la bruixa: “aviat més notícies nostres!”

A l’escola de Vilada, els més petits de l’aula d’I3 i I4 ens hem endinsat en el món de la màgia a partir d’alguns tallers i propostes. Hem anat descobrint algunes bruixes, bruixots, mags i magues famosos del nostre entorn, hem observat i manipulat els objectes fan servir i ens hem fabricat la nostra pròpia vareta màgica! Després de descobrir com són i investigar quins materials necessitarem hem aconseguit crear varetes úniques i especials.

Aquest segon trimestre estem aprenent alguns trucs de màgia per poder-los ensenyar a les nostres famílies i amics i deixar-los amb la boca ben oberta. Ben aviat us els podrem ensenyar!

EL CARNESTOLTES A LA ZER

A la ZER ens agrada mantenir l’essència de les tradicions i per això hem tingut uns quants dies de disbauxa i xerinola amb la reina carnestoltes.

La festa del carnaval implica a tots els alumnes de la ZER. En primer lloc, els nens i nenes d’educació infantil de cada escola creen el rei/na carnestoltes. Aquest any s’ha convertit amb una bruixa, tot lligant-ho amb el projecte de la màgia.

A continuació es constitueix el Consell del Vull on estan implicats alumnes de primària de cada cicle de les dues escoles i són els responsables de decidir quines consignes dictarà la reina carnestoltes cada dia fins al dimecres del Judici.

Algunes de les consignes d’enguany han estat: portar la roba d’un mateix color, anar amb pijama, el canvi de rol entre mestres i infants, portar les ungles pintades…

Aquest any a la trobada de ZER s’ha celebrat el dijous llarder i la festa del Carnestoltes. Durant el matí es van dur a terme diferents propostes a l’escola, els més petits van crear unes maraques i els més grans van fer jocs a l’aula. La desfilada de la tarda es va traslladar al local Puigmal a causa del temps, però cada infant va poder mostrar la seva disfressa relacionada amb el projecte de la màgia. Hi havia mags i magues, bruixes i bruixots, fades, remeieres, entre d’altres. La festa se celebra amb la participació de les famílies, a qui sempre animem a venir disfressades i a passar una bona tarda amb nosaltres.

Un cop celebrat el carnestoltes encara ens queda un parell de dies de consignes fins que arriba el Dimecres de Cendra. El dimecres els alumnes de primària preparen el Judici de la Reina Carnestoltes. És un dia important i que es treballa a l’aula amb l’acusació, la defensa, els testimonis i el tribunal del jurat. Al matí cada escola celebra el judici i surt el veredicte que decideix el jurat.

Si el jurat decideix cremar la Reina Carnestoltes, es fa una foguera i es canta la cançó de comiat, a continuació es salta amb alegria i esperant tornar a viure la festa el curs següent. Un cop saltada la foguera apareix la Vella Quaresma que estarà amb nosaltres fins Pasqua amb les seves set cames i que cada setmana li traurem una.

A continuació, us deixem un recull de fotografies de la celebració de la festa de carnestoltes.

L’HIVERN

L’hivern ja fa dies que ha arribat, i des de l’escola l’hem anat treballant, a través de la pintura, de contes, de vivències amb el medi i experimentant amb diferents elements.

Algunes de les activitats treballades a les escoles de Vilada i Borredà amb els més petitons són: fer neu artificial a l’aula amb bicarbonat i aigua, amb paper de colors freds triturats hem pogut experimentar, a agafar-ho amb pinces i d’altres objectes per fer transvasaments tot jugant amb els animals del pol nord (com pingüins, ossos polars…). 

També hem après sobre els esquimals, els iglús i els pingüins, hem fet un mural amb els colors de l’hivern, hem fet un ninot de neu amb cotó fluix, hem posat aigua amb colorant de colors al congelador i hem descobert què ha passat amb l’aigua i amb els glaçons també hem pogut pintar i experimentar dins les taules d’experimentació. 

Hem jugat amb la taula de llum amb peces de roba de l’hivern i altres elements d’aquesta estació. I també vam tenyir cigrons i altres aliments amb els colors freds de l’hivern per poder fer experimentació, posar i treure d’un pot, colar-ho…

Ens ho hem passat molt bé tot jugant i descobrint diferents textures, aquestes activitats ens han ajudat aprendre coses noves.

SORTIDES A L’ENTORN

Les sortides a l’entorn que promulguem els dilluns a les escoles de la ZER Berguedà, serveixen a l’alumnat per donar eines i coneixements necessaris per aprendre a aprendre en situacions i contextos en l’entorn més proper, és a dir, el mateix centre, els diferents patis, els boscos dels voltants o d’aquells espais que per fortuna podem gaudir al voltant dels nostres pobles.

Des de l’escola es valora la importància de conèixer l’entorn de forma progressiva per potenciar l’autonomia i el desenvolupament de la personalitat del nostre alumnat i la seva màxima inclusió en la societat. És important proporcionar-los el nombre més gran d’experiències en contextos reals per tal d’afavorir aprenentatges funcionals. 

Per això volem aprofitar aquestes sortides i donar coneixements englobats en l’àmbit de la ciència i al mateix temps gaudir de l’aprenentatge a l’aire lliure. 

També valorar i ser conscients que les pràctiques que sorgeixen en entorns diferents de l’aula poden crear noves situacions d’aprenentatge entre iguals i amb els adults. 

Aquí us deixem un recull de diferents fotografies recollides durant aquestes sortides on hem anat a Cal Tatxero, projecte rius, planells, entorns de l’escola, parc,..

TALLERS DE CIÈNCIA A INFANTIL

Els tallers de ciència són espais de descoberta i experimentació on els infants comencen a fer petites hipòtesis i comprovacions amb l’objectiu d’aprendre i gaudir alhora.

Enguany a la ZER hem decidit treballar a partir de tres temàtiques (una per trimestre). Durant el primer trimestre hem investigat els tres elements (aigua, llum i aire), al segon trimestre estem descobrint els cinc sentits i per últim, al tercer trimestre indagarem a partir d’un ésser viu.

A continuació us mostrem algunes imatges amb les diferents propostes del primer trimestre. Esperem que els vostres fills i filles us expliquin els diferents tallers que van fent a l’escola!